RM - Tessenderlo

Renovatie & inrichting van een logopedistenpraktijk

Deze klant kocht in Tessenderlo een bestaand handelspand dat omgebouwd moest worden tot een logopedistenpraktijk met 3 kantoorruimtes, een toilet, een wachtzaal en een keuken. 

Ook de technieken werden vernieuwd. De praktijk werd voorzien van een lucht-lucht warmtepomp met verschillende binnenunits en een centraal ventilatiesysteem type C+. 

Akoestiek was in dit project zeer belangrijk. De nieuwe binnenwanden werden voorzien van akoestische isolatie. De nieuwe binnendeuren werden voorzien van rubbers in de slaglatten en een valdorpel onderaan. 

Gezien het een gesloten bebouwing betreft, moest er ook rekening gehouden worden met de beperkte natuurlijke lichtinval. Dit werd gedaan door de deuren tussen de verschillende kantoren te voorzien van een daglicht. 

Planning De werken werden op 2 maanden tijd uitgevoerd.

Verwarming De verwarming gebeurd door een lucht-lucht warmtepomp.

Akoestiek Rubbers in de slaglat van de binnendeur zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de akoestische lekken.

Bestickering De voorruit werd voorzien van het logo van de praktijk. De binnendeuren kregen elk een nummer met een dubbele functie. Enerzijds zorgt dit voor een herkenbaarheid, anderzijds wordt de inkijk in de ruimte beperkt.

Geleverde diensten

 • Afbraak
 • Sanitair & HVAC
 • Elektriciteit
 • Gipskartonwerken
 • Keuken
 • Binnenschrijnwerk
 • Schilderwerken
 • Verlichting
 • Bestickering

Ventilatietechnieken

Het verluchten van verschillende ruimtes is belangrijk om een goede luchtkwaliteit te bekomen. Voor de ventilatie onderscheid men hierin 4 verschillende mogelijkheden:

 1. Type A: natuurlijke aanvoer + natuurlijke afvoer
 2. Type B: mechanische aanvoer + natuurlijke afvoer
 3. Type C: natuurlijke aanvoer + mechanische afvoer
 4. Type D: mechanische aanvoer + mechanische afvoer

In de praktijk komen vaak type C en type D voor. In nieuwbouwprojecten wordt zo goed als altijd een type D geplaatst. Dit type ventilatie heeft het hoogste rendement.

Bij ventilatie type C gebeurd de aanvoer van verse lucht door middel van raamroosters. Dit systeem is aanzienlijk goedkoper dan een type D, maar heeft als voornaamste nadelen een lager rendement en akoestische & thermische verliezen ter hoogte van de raamroosters.